Algemeen | 31 jan 2018

Nieuwe website moet toegang tot medicatie-info bevorderen.

Health Base en Stichting Kijksluiter presenteren dinsdag 23 januari tijdens een bijeenkomst over de beschikbaarheid van geneesmiddelinformatie een website waarin geneesmiddeleninformatie in geschreven (GIP) en visuele (Kijksluiter) vorm naast elkaar kunnen worden aangeboden aan patiënten. Dat laten beide organisaties aan het begin van de e-healthweek 2018 weten.

Ruim 30 procent van de voorgeschreven geneesmiddelen worden niet goed gebruikt, mede omdat 30 procent van de Nederlanders beperkt gezondheidsvaardig is en 2,5 miljoen mensen laaggeletterd zijn. De gevolgen van verkeerd gebruik zijn groot voor de patiënt en de maatschappij. Goede en laagdrempelige geneesmiddelinformatie is de basis voor goed geneesmiddelgebruik.

Kiezen voor optie lezen of kijken
Daartoe moeten initiatieven zoals de website aan bijdragen, zo stelt Jan Kees Huyts, directeur Health Base. Mensen kunnen zelf kiezen voor de optie om te lezen of te kijken. “We hopen hiermee maximale keuzevrijheid en besliskracht te bieden aan iedereen die medicijnen gebruikt.”

Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt, afgekort het GIP, wordt al sinds jaar en dag aangeboden in twee-derde van de openbare apotheken en vrijwel alle ziekenhuizen. Kijksluiter is een bibliotheek van ongeveer 5.000 animatievideo’s waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van geneesmiddel in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd aan een gebruiker.

Laagdrempelige, begrijpelijke informatie
Hoe ervoor zorgen dat in het digitale tijdperk laagdrempelige, begrijpelijke geneesmiddelinformatie iedereen bereikt? Hoe mensen stimuleren hier kennis van te nemen? Dat is het uitgangspunt van bovengenoemde bijeenkomst 23 januari in Houten. Patiënten, zorgverleners, beleidsmakers en andere stakeholders discussiëren onder meer over de vraag hoe en waar patiënten informatie over geneesmiddelen het liefst willen ontvangen of het makkelijkst kunnen vinden.

Tijdens een rondetafelgesprek, onder begeleiding van Ineke Hazelzet van Stichting Ikone, zullen verschillende vragen worden voorgelegd aan patiënten die zijn afgevaardigd door Patiëntenfederatie NL, Stichting Pharos, Nederlandse Leverpatiënten Vereniging en Stichting Ikone.

Bron;  https://www.icthealth.nl/nieuws/nieuwe-website-moet-toegang-tot-medicatie-info-bevorderen/

Algemeen | 24 apr 2018

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met zeeniveau is gesloten. Het bestuur van de VND en de longartsen van het NAD en Merem willen u hartelijk bedanken voor uw medewerking en betrokkenheid.

Algemeen |

Muziek maakt patiënt minder angstig tijdens operatie

Rotterdam Patiënten die rondom een operatie naar muziek luisteren, ervaren minder angst of pijn dan patiënten die niet naar muziek luisteren rondom de operatie. Zo meldt het Erasmus MC vrijdag.

Algemeen | 23 apr 2018

‘Een op drie patiënten ziek na overstap op ander medicijn’

Patiënten die moeten overstappen op een ander merk medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten.

Algemeen | 22 apr 2018

Aantal rokers verder gedaald

Den Haag Het aantal mensen dat rookt in Nederland is verder gedaald. Rookte in 2016 nog 24,1 procent waarvan 18,6 dagelijks, in 2017 is dat gedaald naar 23,1 en respectievelijk 17,2 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS, in samenwerking met het Trimbos-instituut en RIVM.

Algemeen | 21 apr 2018

Oogfonds waarschuwt voor oogschade tijdens zonnige dagen

Nederlanders trekken er met het zonnige weer massaal op uit, maar vergeten vaak hun zonnebril. De meesten realiseren zich niet dat uv-straling van de zon permanente schade aan de ogen kan veroorzaken, waarschuwt het Oogfonds.

Algemeen | 20 apr 2018

Griepepidemie heerst twee keer zolang als normaal

Het leek er even op dat de griepepidemie in Nederland bijna voorbij was, maar het aantal patiënten met griepachtige verschijnselen is afgelopen week toch weer licht toegenomen.