Algemeen | 27 mrt 2018

Nieuwe variant griepvirus duikt op in Nederland

De huisarts nam een neus- en keelmonster af voor de griepsurveillance van NIVEL Zorgregistraties – peilstations. Er zijn geen andere patiënten met dit virus gevonden.

Het nieuwe griepvirus bestaat uit onderdelen van twee huidig circulerende griepvirussen. Waarschijnlijk is iemand besmet geraakt met beide virussen en is hierbij een nieuwe combinatie ontstaan. Dit heet een reassortant virus. Het is niet heel gebruikelijk dat een reassortant virus ontstaat, maar gebeurt wel vaker. Onderzoekers verwachten niet dat dit virus mensen ernstiger ziek maakt of zich sneller kan verspreiden dan de reguliere griepvirussen van dit moment. De griepprik van dit seizoen geeft waarschijnlijk ook bescherming tegen deze variant.

Algemene klachten
De patiënt bezocht begin maart 2018 een huisarts die participeert in de Peilstations van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Deze huisartsen rapporteren wekelijks over mensen met griepachtige klachten en nemen neus- en keelmonsters af bij een deel van die patiënten. Die monsters worden naar het laboratorium van het RIVM gestuurd voor onderzoek naar virussen die de griepachtige klachten kunnen veroorzaken. In het laboratorium en bevestigd door verder onderzoek op het Erasmus Medisch Centrum bleek de patiënt een nieuwe variant van het griepvirus bij zich te dragen. De patiënt had algemene griepachtige klachten zoals koorts, hoesten, kortademigheid, keelpijn en diarree. De patiënt is weer volledig hersteld en is niet meer besmettelijk.

Verder onderzoek
Om eventuele verspreiding in kaart te brengen worden ook gezinsleden onderzocht als zij griepachtige klachten ontwikkelen. Binnen de betreffende huisartsenpraktijk en elders in Nederland zijn geen andere besmettingen met dit griepvirus gevonden. Volgens protocol zijn ook de GGD’en, laboratoria en internationale organisaties geïnformeerd over deze vondst.

Bron: Blikopnieuws

Algemeen | 24 apr 2018

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met zeeniveau is gesloten. Het bestuur van de VND en de longartsen van het NAD en Merem willen u hartelijk bedanken voor uw medewerking en betrokkenheid.

Algemeen |

Muziek maakt patiënt minder angstig tijdens operatie

Rotterdam Patiënten die rondom een operatie naar muziek luisteren, ervaren minder angst of pijn dan patiënten die niet naar muziek luisteren rondom de operatie. Zo meldt het Erasmus MC vrijdag.

Algemeen | 23 apr 2018

‘Een op drie patiënten ziek na overstap op ander medicijn’

Patiënten die moeten overstappen op een ander merk medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten.

Algemeen | 22 apr 2018

Aantal rokers verder gedaald

Den Haag Het aantal mensen dat rookt in Nederland is verder gedaald. Rookte in 2016 nog 24,1 procent waarvan 18,6 dagelijks, in 2017 is dat gedaald naar 23,1 en respectievelijk 17,2 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS, in samenwerking met het Trimbos-instituut en RIVM.

Algemeen | 21 apr 2018

Oogfonds waarschuwt voor oogschade tijdens zonnige dagen

Nederlanders trekken er met het zonnige weer massaal op uit, maar vergeten vaak hun zonnebril. De meesten realiseren zich niet dat uv-straling van de zon permanente schade aan de ogen kan veroorzaken, waarschuwt het Oogfonds.

Algemeen | 20 apr 2018

Griepepidemie heerst twee keer zolang als normaal

Het leek er even op dat de griepepidemie in Nederland bijna voorbij was, maar het aantal patiënten met griepachtige verschijnselen is afgelopen week toch weer licht toegenomen.