Algemeen | 22 feb 2018

Nieuw Logo VND

De Vereniging Nederland – Davos heeft een nieuw logo. We mochten op facebook al een heel aantal meningen over het nieuwe logo vernemen. We zijn blij te lezen dat veel leden het nieuwe strakkere logo mooi vinden en zich kunnen vinden in de vernieuwingen die op dit moment in de vereniging worden doorgevoerd. We snappen dat het ook even wennen is en daarom willen we de keuze voor het nieuwe logo graag toelichten.

Ons oude logo in de kleuren rood – wit – blauw bestond uit bergen, een zon en de contouren van het oude gebouw Nederlands Astmacentrum Davos aan de Symondsstrasse. Bij het ontwerpen van het nieuwe logo zijn veel oude kenmerken in een nieuw jasje gestoken. De kleuren zijn nog steeds rood-wit-blauw en ook de bergen en de zon komen terug.

De bergen in het logo spreken voor veel leden voor zich. Zij staan voor hooggebergtebehandeling. Iets waar onze vereniging zijn oorsprong aan dankt en waar we ons nog steeds hard voor maken. Toch is hooggebergtebehandeling niet meer het enige speerpunt van de vereniging. De tulp en de (grote) zon zijn misschien iets minder duidelijk.

De tulp staat voor de verbreding van onze vereniging. We richten ons immers niet meer alleen op hooggebergtebehandeling, maar ook op goede behandelingen in Nederland. De vereniging behartigt de belangen van mensen met (ernstig) astma op diverse manieren. Allereerst zetten wij ons in voor het verbeteren van de kwaliteit van leven, hierbij hebben we aandacht voor de directe en indirecte gevolgen van de ziekte. Daarnaast is de vereniging op beleidsmatig vlak betrokken bij ontwikkelingen rondom (ernstig) astma. Zij kan worden gedacht aan de betrokkenheid bij de richtlijnen ernstig astma door de NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose), de totstandkoming van de CareQol (vragenlijst voor het meten van kwaliteit van leven voor ernstig astma) etc. etc.

Tot slot hebben we de zon. De zon kwam ook in het oude logo terug, maar is nu door de grootte en kleurgebruik meer aanwezig. De zon staat voor de kwaliteit van leven van de leden van de vereniging. Dit is een steeds belangrijker doel van de vereniging geworden. De zon is natuurlijk verantwoordelijk voor de temperatuur hier op aarde. Het is één van de belangrijkste randvoorwaardes waardoor wij als mensen kunnen leven. Graag maakt de vereniging zich hard voor de alle randvoorwaardes die mensen met (ernstig) astma nodig hebben om hun leven naar eigen inzicht goed vorm te kunnen geven. Dit doen wij onder andere door middel van kennisoverdracht en het faciliteren van lotgenotencontact.  In het logo is de zon dan ook verantwoordelijk voor het groeien van de tulp – de actiepunten van de vereniging ín Nederland. De zon staat tevens achter de berg, de koppeling met Davos blijft natuurlijk aanwezig. Zonlicht is namelijk een gunstige factor in hooggebergtebehandeling. Dankzij het zonlicht maken wij vitamine D aan in de huid, wat maakt dat de kans op een longaanval kleiner wordt.

Naast de toevoegingen hebben we van één onderdeel afscheid moeten nemen. Dat zijn de contouren van het oude NAD-gebouw. Naast dat het gebouw jaren geleden is afgebroken, is ook de daarbij behorende ideologie van de vereniging gewijzigd. De huidige doelstelling van de vereniging is immers: Toegankelijkheid tot zorg op maat. Dit is per lid van de vereniging verschillend en daarom zullen wij ons ook niet meer voor één behandeling hard maken maar voor verschillende.

Algemeen | 17 aug 2018

‘Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen’

Volgens een rapport van de Europese Commissie fietst, wandelt, tuiniert of zwemt 80 procent van de Nederlanders wekelijks. Dat is het meest van alle Europeanen, waaronder het gemiddelde op 44 procent ligt.

Algemeen | 15 aug 2018

‘E-sigaret mogelijk schadelijker dan gedacht’

Het roken van e-sigaretten zou meer schade aan het lichaam toebrengen dan aanvankelijk werd aangenomen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de dampen die vrijkomen bij het roken van de sigaretten mogelijk belangrijke immuuncellen beschadigen.

Algemeen | 13 aug 2018

Vrouwen met astma ontwikkelen vaak ook COPD

Meer dan 4 op de 10 vrouwen met astma ontwikkelen door de jaren heen chronische obstructieve longziekte (COPD). Dat blijkt uit een rapport van Canadese wetenschappers. Hun resultaten staan in de Annals of the American Thoracic Society.

Dr. Teresa To van de Universiteit van Toronto en enkele collega’s onderzochten 4051 vrouwen met astma. Bijna de helft (1701) kreeg gemiddeld 14 jaar na gediagnosticeerd te zijn met astma, ook de diagnose COPD.

Algemeen | 11 aug 2018

Hittegolf best goed voor je gezondheid

Maatricht, Herhaalde blootstelling aan milde warmte heeft een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+ onder leiding van prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt. Hannah Pallubinsky is onlangs gepromoveerd op dit onderzoek.

Algemeen | 9 aug 2018

Consumentenbond waarschuwt dat inspectie niet ingrijpt bij falende thuiszorg

De Consumentenbond heeft na eigen onderzoek geconstateerd dat veel thuiszorgorganisaties de zaken niet op orde hebben voor het leveren van goede en veilige zorg, en dat de inspectie niet ingrijpt.

Algemeen | 7 aug 2018

Slechte luchtkwaliteit in hele land door smog

Vandaag, maandag 6 augustus, en morgen dinsdag 7 augustus is er kans op smog door ozon in Nederland. ‘Voor maandag kan de luchtkwaliteit “slecht” worden in het zuiden van Nederland’. Voor dinsdag geldt dit voor het gehele land’, zo meldt het RIVM maandag.