Nieuws

Algemeen | 22 mrt 2018

Nederlander slaapt onvoldoende en ongezond.

74 procent van de Nederlanders slaapt minder dan de aanbevolen 7,5 uur per nacht. En 34 procent van hen voelt zich slaperig na het opstaan, zo blijkt uit onderzoek in aanloop naar de Internationale Dag van de Slaap op 16 maart. Ook blijkt een groot deel van de mensen met slaapapneu hier niets aan te doen.

“Het belang van gezond en voldoende slapen is onderschat in onze maatschappij”, verduidelijkt Dr. A. Dijkstra, verbonden aan het UZ Antwerpen. “Het overgrote merendeel van de volwassenen heeft gemiddeld 7,5 uur nodig per nacht. Jammer genoeg haalt 74 procent van de Nederlanders het nodige aantal slaapuurtjes niet.” “In de aanloop naar World Sleep Day willen we het belang van gezond en voldoende slapen benadrukken”, legt David van Waesberge, Sleep & Respiratory Care Manager bij Philips – de initiatiefnemer van het onderzoek -uit. “Erken de noodzaak van 7,5 uur slaap per nacht en durf naar een arts te stappen wanneer je moeite hebt om in slaap te vallen, overmatig snurkt of andere slaapproblemen ervaart.”

Slaaptekort kent ernstige gevolgen
De gevolgen van (chronisch) slaaptekort zijn niet gering. Uit medisch onderzoek bleek eerder al dat het gerelateerd is aan psychologische stoornissen zoals depressie, angst en psychose. Wie als volwassene zijn dagen probeert rond te komen met zes uurtjes slaap per nacht, heeft zonder medische tussenkomst een grotere kans om te overlijden als jonge zeventiger. “Wie een auto bestuurt en minder dan vijf uur geslapen heeft, heeft vier keer zoveel kans om in een ongeval te belanden”, legt Van Waesberge uit. Minder drastisch, maar minstens zo problematisch, zijn de dagelijkse gevolgen. Als je al geen moeite moet doen om wakker te blijven, ondervind je op zijn minst dipjes gedurende de dag. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor het concentratievermogen, het geheugen en de mogelijkheid om te leren.

579.000 Nederlanders lijden aan slaapapneu
Slaapkwaaltjes komen dikwijls voort uit psychische problemen zoals stress. Maar even vaak ligt er een fysiek pijnpunt aan de basis, waar slapend Nederland zich niet eens bewust van is. Zo lijden niet minder dan 579.000 Nederlanders aan slaapapneu, waarbij de adem tijdelijk hapert of zelfs volledig stilvalt tijdens het slapen Door onder andere dat gebrek aan bewustwording, behandelen 365.000 patiënten hun aandoening niet. En dat terwijl onbehandelde slaapapneu de kans op een beroerte drie keer zo groot maakt. Om een probleem als slaapapneu te detecteren, is het van belang je snurkgedrag serieus te nemen. Want luid snurken, vermoeidheid en een verhoogde bloeddrukzijn niet te missen graadmeters voor slaapapneu.

Aanpassen levensstijl
“Als je de symptomen van slaapapneu herkent, is het belangrijk om snel naar de dokter te gaan”, stelt dokter Johan Newell van het UVC Brugmann. “Die zal je in eerste instantie aanraden om je levensstijl aan te passen.” Bij ruim 80 procent van de slaapapneupatiënten is er namelijk sprake van obesitas. Voldoende beweging en beperkt alcoholgebruik kunnen het probleem al grondig aanpakken. Het zogeheten CPAP-systeem (Continuous Positive Airway Pressure), dat bestaat uit een gezichtsmasker met een slang die tijdens de slaap voortdurend voldoende lucht naar de luchtwegen leidt, kan ook helpen beter te slapen.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Algemeen | 24 apr 2018

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met zeeniveau is gesloten. Het bestuur van de VND en de longartsen van het NAD en Merem willen u hartelijk bedanken voor uw medewerking en betrokkenheid.

Algemeen |

Muziek maakt patiënt minder angstig tijdens operatie

Rotterdam Patiënten die rondom een operatie naar muziek luisteren, ervaren minder angst of pijn dan patiënten die niet naar muziek luisteren rondom de operatie. Zo meldt het Erasmus MC vrijdag.

Algemeen | 23 apr 2018

‘Een op drie patiënten ziek na overstap op ander medicijn’

Patiënten die moeten overstappen op een ander merk medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten.

Algemeen | 22 apr 2018

Aantal rokers verder gedaald

Den Haag Het aantal mensen dat rookt in Nederland is verder gedaald. Rookte in 2016 nog 24,1 procent waarvan 18,6 dagelijks, in 2017 is dat gedaald naar 23,1 en respectievelijk 17,2 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS, in samenwerking met het Trimbos-instituut en RIVM.

Algemeen | 21 apr 2018

Oogfonds waarschuwt voor oogschade tijdens zonnige dagen

Nederlanders trekken er met het zonnige weer massaal op uit, maar vergeten vaak hun zonnebril. De meesten realiseren zich niet dat uv-straling van de zon permanente schade aan de ogen kan veroorzaken, waarschuwt het Oogfonds.

Algemeen | 20 apr 2018

Griepepidemie heerst twee keer zolang als normaal

Het leek er even op dat de griepepidemie in Nederland bijna voorbij was, maar het aantal patiënten met griepachtige verschijnselen is afgelopen week toch weer licht toegenomen.

Ontvang de nieuwsbrief