Algemeen | 9 mei 2018

‘Nederland stapt uit internationale adviescommissie voor sigaretten’

Nederland stapt per direct uit de internationale commissie die advies geeft over het meten van nicotine, teer en koolmonoxide in sigaretten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vinden dat de invloed van de tabaksindustrie te groot is en stappen daarom uit de normcommissie, schrijft Trouw.

Het RIVM vertegenwoordigt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de Nederlandse commissie, waarvan acht van de tien leden uit de tabakssector komen. Daarmee is volgens het RIVM de bescherming van de volksgezondheid in het gedrang gekomen.

Door de grote invloed die de tabaksindustrie in de commissie heeft, hebben overheden jarenlang meegewerkt aan misleidende meetmethodes. Consumenten krijgen meer nicotine en teer binnen dan uit officiële metingen blijkt.

Er is al langer kritiek op de meetmethode die wordt uitgevoerd via een Europese tabaksrichtlijn. De tabaksindustrie heeft vanaf de start een grote rol gespeeld in het opstellen hiervan.

Internationale gevolgen
De commissie adviseert namens Nederland bij het opstellen van internationale normen omtrent tabaksproducten, en is onderdeel van het ISO, de internationale organisatie voor standaardisering.

Tabaksexpert bij het RIVM, Reinskje Talhout, denkt dat het besluit internationale gevolgen zal hebben. “In vrijwel alle EU-landen domineert de tabaksindustrie dit soort commissies”, aldus Talhout in Trouw.

Bron: Nu.nl

Algemeen | 17 aug 2018

‘Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen’

Volgens een rapport van de Europese Commissie fietst, wandelt, tuiniert of zwemt 80 procent van de Nederlanders wekelijks. Dat is het meest van alle Europeanen, waaronder het gemiddelde op 44 procent ligt.

Algemeen | 15 aug 2018

‘E-sigaret mogelijk schadelijker dan gedacht’

Het roken van e-sigaretten zou meer schade aan het lichaam toebrengen dan aanvankelijk werd aangenomen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de dampen die vrijkomen bij het roken van de sigaretten mogelijk belangrijke immuuncellen beschadigen.

Algemeen | 13 aug 2018

Vrouwen met astma ontwikkelen vaak ook COPD

Meer dan 4 op de 10 vrouwen met astma ontwikkelen door de jaren heen chronische obstructieve longziekte (COPD). Dat blijkt uit een rapport van Canadese wetenschappers. Hun resultaten staan in de Annals of the American Thoracic Society.

Dr. Teresa To van de Universiteit van Toronto en enkele collega’s onderzochten 4051 vrouwen met astma. Bijna de helft (1701) kreeg gemiddeld 14 jaar na gediagnosticeerd te zijn met astma, ook de diagnose COPD.

Algemeen | 11 aug 2018

Hittegolf best goed voor je gezondheid

Maatricht, Herhaalde blootstelling aan milde warmte heeft een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+ onder leiding van prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt. Hannah Pallubinsky is onlangs gepromoveerd op dit onderzoek.

Algemeen | 9 aug 2018

Consumentenbond waarschuwt dat inspectie niet ingrijpt bij falende thuiszorg

De Consumentenbond heeft na eigen onderzoek geconstateerd dat veel thuiszorgorganisaties de zaken niet op orde hebben voor het leveren van goede en veilige zorg, en dat de inspectie niet ingrijpt.

Algemeen | 7 aug 2018

Slechte luchtkwaliteit in hele land door smog

Vandaag, maandag 6 augustus, en morgen dinsdag 7 augustus is er kans op smog door ozon in Nederland. ‘Voor maandag kan de luchtkwaliteit “slecht” worden in het zuiden van Nederland’. Voor dinsdag geldt dit voor het gehele land’, zo meldt het RIVM maandag.