Algemeen | 5 apr 2018

Minder koolhydraten of minder vet maakt weinig verschil om af te vallen

Minder koolhydraten of minder vet eten: het maakt weinig verschil als het gaat om afvallen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar zogenaamde gepersonaliseerde diëten dat verscheen in het medisch vakblad JAMA.

De studie testte 600 zwaarlijvige Amerikanen met een BMI tussen 28 en 40. De deelnemers volgden een jaar lang een dieet dat laag in vet of laag in koolhydraten was, waarbij ze intensief werden begeleid door een diëtist. Alle deelnemers werden aangemoedigd veel groenten en fruit te eten en zo min mogelijk geraffineerde producten.

Na een jaar was er geen verschil tussen beide groepen: niet in volhouden van het dieet (rond de 80%), niet in energie-inname (gemiddeld daalde de calorie-inname met 5 à 600 kcal per dag) en niet in gewichtsverlies (gemiddeld 5 tot 6 kg, maar sommigen verloren tot 30 kg, terwijl anderen tot 10 kg bijkwamen). Het enige verschil was dat de personen op het vetarme dieet na één jaar een iets betere bloedwaarde van het ‘slechte’ LDL-cholesterol hadden, terwijl bij de koolhydraatarme groep het gehalte ‘goed’ HDL-cholesterol steeg. De onderzoekers vonden ook geen aanwijzingen dat het ene dieet beter of slechter werkt naargelang het genotype of de insulinegevoeligheid van de persoon, zoals eerder onderzoek suggereerde.

De studie besluit dat het dus niet de vetten noch de koolhydraten zijn die een impact hebben op het gewichtsverlies, maar waarschijnlijk wel het feit dat men in beide gevallen zo’n 500 calorieën per dag minder opneemt.

Bron: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673150?redirect=true