Algemeen | 11 mei 2018

Meer regie diabetespatiënten door project ‘DWELL’

Breda, Vanaf 1 mei is het DWELL project gestart en betreft een samenwerking tussen Kinetic Analysis en het Amphia ziekenhuis in Breda. ‘Het stimuleert mensen met diabetes type 2 gezonde keuzes te blijven maken en persoonlijke doelen te behalen. De fysieke gezondheid verbetert en de kwaliteit van leven stijgt met de patiënt aan het roer van zijn eigen gezondheid’, zo meldt het Amphia maandag.
Actief worden en blijven in praktijk lastig
Mensen met diabetes hebben baat bij een gezonde levensstijl, zoals beweging en gezonde voeding. In de praktijk is het soms lastig om actief te worden en vooral te blijven.

DWELL
Het project Diabetes en Wellbeing (DWELL) is een internationaal initiatief om diabetici te helpen omgaan met diabetes in hun dagelijks leven. In Nederland is het project opgezet als onderzoek in samenwerking tussen Kinetic Analysis en Amphia te Breda. Het volgt een aanpak waarbij de mens als geheel centraal staat. Een-op-een gesprekken zijn de basis van de persoonlijke trajecten.

Zelfredzaamheid vergroten
Het doel is patiënten motiveren hun levensstijl te veranderen over een langere termijn in plaats van alleen het behandelen van de huidige medische conditie, wat momenteel vaak nog het geval is. Door de verbetering van de algehele gezondheid vergroot de zelfredzaamheid van de patiënten, wat de kwaliteit van leven ten goede komt.

12 weken
De diabetes patiënten die worden behandeld in Amphia worden uitgenodigd deel te nemen aan het DWELL onderzoek. Zij zullen deelnemen aan een twaalf weken durend interventieprogramma. Dit programma bestaat uit activiteiten van verschillende partijen, zoals een yoga studio, een slaapcoach, en een kookstudio. Door de variatie aan activiteiten streven wij naar de ‘voor-ieder-wat-wils’ aanpak.

Managen diabetes
In aanvulling op het twaalf weken programma wordt een keuzepallet met fysieke activiteiten, gezondere voeding en leefstijlveranderingen beschikbaar gesteld. Dit wordt weergegeven op een online platform waar patiënten en familieleden informatie kunnen vinden omtrent diabetes educatie, en bijvoorbeeld apps die de patiënten kunnen bijstaan in het managen van hun diabetes.

Bloedsuikerwaarden
Na twaalf weken wordt gekeken in hoeverre de acties van invloed zijn geweest op de bloedsuikerwaarden, de mate waarin de patiënten hun diabetes onder controle hebben. Ook wordt onderzocht hoe het programma de algehele gezondheid en kwaliteit van leven van de patiënten beïnvloed. Aan de hand van de gecombineerde resultaten van alle deelnemende landen wordt vervolgens een programma ontwikkeld, wat in de toekomst aangeboden kan worden als nieuwe standaard zorg in de behandeling en preventie van diabetes type 2.

Internationale samenwerking
Het DWELL project is een samenwerkingsinitiatief tussen acht partijen in het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Frankrijk. Het onderzoek gaat belangrijke data opleveren, wat inzicht zal geven in het effect van DWELL op de bloedwaarden en algehele gemoedstoestand van de deelnemers.

Bron: Blikopnieuws.nl

Algemeen | 17 aug 2018

‘Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen’

Volgens een rapport van de Europese Commissie fietst, wandelt, tuiniert of zwemt 80 procent van de Nederlanders wekelijks. Dat is het meest van alle Europeanen, waaronder het gemiddelde op 44 procent ligt.

Algemeen | 15 aug 2018

‘E-sigaret mogelijk schadelijker dan gedacht’

Het roken van e-sigaretten zou meer schade aan het lichaam toebrengen dan aanvankelijk werd aangenomen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de dampen die vrijkomen bij het roken van de sigaretten mogelijk belangrijke immuuncellen beschadigen.

Algemeen | 13 aug 2018

Vrouwen met astma ontwikkelen vaak ook COPD

Meer dan 4 op de 10 vrouwen met astma ontwikkelen door de jaren heen chronische obstructieve longziekte (COPD). Dat blijkt uit een rapport van Canadese wetenschappers. Hun resultaten staan in de Annals of the American Thoracic Society.

Dr. Teresa To van de Universiteit van Toronto en enkele collega’s onderzochten 4051 vrouwen met astma. Bijna de helft (1701) kreeg gemiddeld 14 jaar na gediagnosticeerd te zijn met astma, ook de diagnose COPD.

Algemeen | 11 aug 2018

Hittegolf best goed voor je gezondheid

Maatricht, Herhaalde blootstelling aan milde warmte heeft een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+ onder leiding van prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt. Hannah Pallubinsky is onlangs gepromoveerd op dit onderzoek.

Algemeen | 9 aug 2018

Consumentenbond waarschuwt dat inspectie niet ingrijpt bij falende thuiszorg

De Consumentenbond heeft na eigen onderzoek geconstateerd dat veel thuiszorgorganisaties de zaken niet op orde hebben voor het leveren van goede en veilige zorg, en dat de inspectie niet ingrijpt.

Algemeen | 7 aug 2018

Slechte luchtkwaliteit in hele land door smog

Vandaag, maandag 6 augustus, en morgen dinsdag 7 augustus is er kans op smog door ozon in Nederland. ‘Voor maandag kan de luchtkwaliteit “slecht” worden in het zuiden van Nederland’. Voor dinsdag geldt dit voor het gehele land’, zo meldt het RIVM maandag.