Algemeen | 27 apr 2018

Jonge kinderen zijn minder goed gaan gymmen

In de afgelopen tien jaar zijn kinderen in groep 8 slechter gaan bewegen. Ze presteren minder op onderdelen als balanceren, het werpen en vangen van een kleine bal en touwzwaaien. Dat heeft de Onderwijsinspectie gemeld op de dag dat de Koningsspelen plaatsvinden.
Ook springen ze minder ver en scoren ze zwak op hardlooptesten.

Uit het onderzoek, gedaan onder 69 Nederlandse basisscholen en twintig scholen voor speciaal basisonderwijs, komt ook naar voren dat op scholen waar een echte gymleraar de bewegingslessen geeft, de leerlingen op een aantal onderdelen beter scoren.

Waar de verminderde gymvaardigheid vandaan komt, wordt niet duidelijk. De meeste leerlingen gaan dagelijks lopend of op de fiets naar school en een grote en groeiende groep sport minstens drie keer in de week in clubverband.

Zorgelijk
Wel besteden de leerlingen naar eigen zeggen één tot twee uur per dag aan tv-kijken en dezelfde tijd aan spelletjes op de computer, smartphone, tablet of tv.

De PO-raad, de koepel van basisscholen, noemt de teruglopende bewegingsvaardigheid zorgelijk. Ze vindt dat leerlingen op school hoe dan ook meer moeten bewegen, niet alleen tijdens gymlessen, maar ook op andere momenten. Te denken valt aan beweging tijdens taal- en rekenles of buiten lesgeven, aldus de raad.

Koningsontbijt
Koning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend in Twello de zesde editie van de Koningsspelen geopend. Hij deed dat na een gezamenlijk Koningsontbijt met kinderen van de Brede School De Fliert in het Gelderse dorp. Koningin Máxima was daar niet bij aanwezig, zij is voor de VN in Washington.

In een interview met het NOS Jeugdjournaal benadrukte de koning het belang van een goed ontbijt en samen sporten. Dit jaar doen ruim 1,2 miljoen leerlingen van meer dan 6000 basisscholen mee aan de Koningsspelen.

Bron: Nu.nl

Algemeen | 17 aug 2018

‘Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen’

Volgens een rapport van de Europese Commissie fietst, wandelt, tuiniert of zwemt 80 procent van de Nederlanders wekelijks. Dat is het meest van alle Europeanen, waaronder het gemiddelde op 44 procent ligt.

Algemeen | 15 aug 2018

‘E-sigaret mogelijk schadelijker dan gedacht’

Het roken van e-sigaretten zou meer schade aan het lichaam toebrengen dan aanvankelijk werd aangenomen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de dampen die vrijkomen bij het roken van de sigaretten mogelijk belangrijke immuuncellen beschadigen.

Algemeen | 13 aug 2018

Vrouwen met astma ontwikkelen vaak ook COPD

Meer dan 4 op de 10 vrouwen met astma ontwikkelen door de jaren heen chronische obstructieve longziekte (COPD). Dat blijkt uit een rapport van Canadese wetenschappers. Hun resultaten staan in de Annals of the American Thoracic Society.

Dr. Teresa To van de Universiteit van Toronto en enkele collega’s onderzochten 4051 vrouwen met astma. Bijna de helft (1701) kreeg gemiddeld 14 jaar na gediagnosticeerd te zijn met astma, ook de diagnose COPD.

Algemeen | 11 aug 2018

Hittegolf best goed voor je gezondheid

Maatricht, Herhaalde blootstelling aan milde warmte heeft een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+ onder leiding van prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt. Hannah Pallubinsky is onlangs gepromoveerd op dit onderzoek.

Algemeen | 9 aug 2018

Consumentenbond waarschuwt dat inspectie niet ingrijpt bij falende thuiszorg

De Consumentenbond heeft na eigen onderzoek geconstateerd dat veel thuiszorgorganisaties de zaken niet op orde hebben voor het leveren van goede en veilige zorg, en dat de inspectie niet ingrijpt.

Algemeen | 7 aug 2018

Slechte luchtkwaliteit in hele land door smog

Vandaag, maandag 6 augustus, en morgen dinsdag 7 augustus is er kans op smog door ozon in Nederland. ‘Voor maandag kan de luchtkwaliteit “slecht” worden in het zuiden van Nederland’. Voor dinsdag geldt dit voor het gehele land’, zo meldt het RIVM maandag.