Algemeen | 11 feb 2018

IVM roept op tot stoppen verkoop zware pijnstillers in supermarkt

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vindt dat sterke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen niet in de supermarkt te koop moeten zijn.

Het IVM start een petitie waarin ze supermarktketen Albert Heijn oproepen te stoppen met de verkoop.

Volgens Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM, is de veiligheid van patienten ‘echt in gevaar’. De pijnstillers kunnen bij onjuist gebruik voor ernstige bijwerkingen zorgen, zoals hartproblemen en maagbloedingen.

“We hebben in Nederland meer dan 2000 vermijdbare sterfgevallen vanwege verkeerd gebruik van medicijnen. Daar horen middelen als Diclofenac en Naproxen bij. Deze pillen horen niet tussen het maandverband en de bokkenpootjes te staan”, zegt Coolen van Brakel tegen EenVandaag.

Zonder toezicht

De directeur wil voorkomen dat er ongelukken gebeuren als de pijnstillers in kwestie zonder toezicht in een winkel blijven liggen. “Je wilt toch niet op je geweten hebben dat een verwarde jonge man  straks een dodelijke hoeveelheid pillen in zijn mandje stopt en zonder iemand gesproken te hebben de winkel uitloopt.”

Albert Heijn

Albert Heijn laat in een reactie aan NU.nl weten dat er voor de verkoop van pijnstillers wel degelijk maatregelen zijn genomen. “Albert Heijn heeft in 197 van haar winkels in het schap met geneesmiddelen een tablet waarmee de klant meer informatie over de werking en het gebruik van geneesmiddelen kan vinden. In winkels waar de tablet niet aanwezig is, is op openingstijden altijd een (assistent) drogist aanwezig om klanten verantwoorde zorg te bieden.”

Bron https://www.nu.nl/gezondheid/5119811/ivm-roept-stoppen-verkoop-zware-pijnstillers-in-supermarkt.html