Algemeen | 1 apr 2018

Houtstook en verkeer groot effect op luchtkwaliteit

Door minder op hout te stoken en minder auto te rijden, kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het gezonder maken van de lucht. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland in opdracht van het Longfonds. TNO heeft uitgerekend hoe groot de bijdrage van houtstook en verkeer op lokaal niveau is aan de luchtkwaliteit. Een belangrijke maat voor de luchtvervuiling door verkeer is stikstofdioxide (NO2), een gas dat het gevolg is van verbranding. De bijdrage van persoonsverkeer aan de NO2 concentraties is in Nederland gemiddeld 13 procent. In steden als bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam met een hoge verkeersdruk is de bijdrage nog groter. In Amsterdam is het aandeel NO2 door verkeer zelfs bijna 20 procent, aldus TNO.

Naast verkeer levert houtstook lokaal ook een grote bijdrage aan de slechte luchtkwaliteit. Houtstook zorgt vooral voor fijnstof in de lucht. TNO heeft berekend dat houtstook in de winter gemiddeld verantwoordelijk is voor 10 procent van de fijnstofconcentraties. Minder hout verbranden heeft dus direct een gunstig effect. Op lokaal niveau is het effect van houtstook nog groter. In bijvoorbeeld Utrecht zorgt geen hout stoken ervoor dat er 12 procent minder fijnstof in de lucht komt.

In ons land schat het Departement Omgeving dat houtverbranding  verantwoordelijk is voor 35 procent van de totale uitstoot van fijn stof. Het beperken van houtverbranding bij slechte luchtkwaliteit kan daarom het fijn stof verminderen en dat heeft een positieve impact op de gezondheid. Naast 35 procent van de totale fijnstofuitstoot is houtverbranding ook verantwoordelijk voor 40 procent van de totale dioxine-uitstoot en 87 procent van de totale PAK-uitstoot. PAK zijn polycyclische aromatische koolwaterstoffen, ze veroorzaken DNA-schade en zijn kankerverwekkend.

Bron: http://www.longfonds.nl