Algemeen | 10 jan 2018

Groot onderzoek naar astma bij kinderen

Internationale medische instituten gaan onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Longfonds onderzoek doen naar astma bij kinderen. De longaandoening is onder kinderen de meest voorkomende chronische ziekte.

Het doel van het onderzoek is preventie. Het Longfonds zegt dat ieder jaar 32.000 kinderen onder de 14 jaar de diagnose astma krijgen. 3,5 procent van alle kinderen in Nederland lijdt eraan.

Melkpoeder
Een van de concrete oplossingen waaraan de onderzoekers werken is een melkpoeder. Ze denken dat de toename van astma mede te wijten is aan het feit dat kinderen in een steeds schonere omgeving opgroeien.

“Kinderen van nu komen minder in aanraking met bacteriën, virussen en schimmels uit de omgeving”, zegt LUMC-arts Hermelijn Smits. “Daardoor leert hun afweersysteem niet meer om onderscheid te maken tussen onschuldige stoffen en gevaarlijke stoffen. Door je afweersysteem dusdanig op te voeden dat ze niet meer zo overdreven op die prikkels reageren, neem je de oorzaak weg en zal er geen astma ontstaan.”

Zeven jaar
Aan het onderzoek doen behalve het LUMC ziekenhuizen in België, Duitsland, Schotland en Australië mee. Over zeven jaar moet het onderzoek klaar zijn.

bron: https://nos.nl/artikel/2208426-groot-onderzoek-naar-astma-bij-kinderen.html