Algemeen | 10 jan 2018

Er hangen al pollen in de lucht: hooikoortsseizoen is begonnen

Door de hoge temperaturen is de natuur al in lentesfeer. Zodra de koude verdwenen is, ontwikkelen de katjes van de hazelaar verder en kunnen ze tot zo’n 12 cm lang worden. Nu zijn ze dus rijp en geven ze pollen aan de lucht af. Lokaal kan ook de hazelaar al bloeien. Op de pollen van berk, es en eik is het nog even wachten.

Marijke Hendrickx van het WIV verduidelijkt wel dat het om een lage concentratie gaat, een tiental korrels per kubieke meter lucht. De meeste mensen vertonen pas hooikoortssymptomen vanaf 80 korrels per kubieke meter lucht. Slechts een kleine minderheid van de patiënten met een boompollenallergie zal dus nu last van hooikoorts hebben. “Maar we kunnen wel al zeggen dat het pollenseizoen van start is gegaan.”

Allergoloog Didier (UA) Ebo bevestigde vanochtend op Radio 1 dat er inderdaad al enkele pollen per kubieke meter zijn. “Dat is niet uitzonderlijk vroeger dan anders, maar het is theoretisch wel mogelijk dat mensen met een pollenallergie sneller last hebben, dan dat de griep zal toeslaan.”

Bron: www.hln.be/nieuws/binnenland/er-hangen-al-pollen-in-de-lucht-hooikoortsseizoen-is-begonnen~a75d3a50

Algemeen | 24 apr 2018

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met zeeniveau is gesloten. Het bestuur van de VND en de longartsen van het NAD en Merem willen u hartelijk bedanken voor uw medewerking en betrokkenheid.

Algemeen |

Muziek maakt patiënt minder angstig tijdens operatie

Rotterdam Patiënten die rondom een operatie naar muziek luisteren, ervaren minder angst of pijn dan patiënten die niet naar muziek luisteren rondom de operatie. Zo meldt het Erasmus MC vrijdag.

Algemeen | 23 apr 2018

‘Een op drie patiënten ziek na overstap op ander medicijn’

Patiënten die moeten overstappen op een ander merk medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten.

Algemeen | 22 apr 2018

Aantal rokers verder gedaald

Den Haag Het aantal mensen dat rookt in Nederland is verder gedaald. Rookte in 2016 nog 24,1 procent waarvan 18,6 dagelijks, in 2017 is dat gedaald naar 23,1 en respectievelijk 17,2 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS, in samenwerking met het Trimbos-instituut en RIVM.

Algemeen | 21 apr 2018

Oogfonds waarschuwt voor oogschade tijdens zonnige dagen

Nederlanders trekken er met het zonnige weer massaal op uit, maar vergeten vaak hun zonnebril. De meesten realiseren zich niet dat uv-straling van de zon permanente schade aan de ogen kan veroorzaken, waarschuwt het Oogfonds.

Algemeen | 20 apr 2018

Griepepidemie heerst twee keer zolang als normaal

Het leek er even op dat de griepepidemie in Nederland bijna voorbij was, maar het aantal patiënten met griepachtige verschijnselen is afgelopen week toch weer licht toegenomen.