Algemeen | 9 apr 2018

Elke maand zeker 20 ziekenhuisdoden door medische fouten

In Nederland sterven elke maand zeker 20 ziekenhuispatiënten door medische fouten. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Inspectie Gezondheidszorg. Daaruit blijkt ook dat elke maand gemiddeld 32 mensen schade oplopen door een fout in het ziekenhuis.

In de periode 1 januari 2016 tot 9 oktober 2017 meldden Nederlandse ziekenhuizen 1965 calamiteiten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zo’n melding moet het ziekenhuis doen op het moment dat ze vermoeden dat door fout medisch handelen een patiënt schade heeft opgelopen of is overleden.

Sterfgevallen en schade
Vervolgens zoeken ziekenhuizen uit of er wat mis is gegaan en als dat het geval is, wat het precies is. Er is in totaal 1163 keer – bijna 60 procent van de meldingen – ook daadwerkelijk fout gehandeld door artsen of verplegend personeel van het ziekenhuis. Door deze fouten overleden er 471 patiënten en liepen 716 patiënten ernstige schade op waardoor ze langer in het ziekenhuis lagen. Een groot deel van de patiënten heeft ook te kampen met blijvende schade en invaliditeit.

Baby’s en ouderen
Wat opvalt is dat het in 26 gevallen baby’s zijn die overlijden door medische fouten. Ook bij ouderen gaat het vaak mis: 291 65-plussers stierven door fouten van het ziekenhuis. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (& Jeugd) zegt in een reactie dat elke calamiteit er een teveel is. “Het is heel verdrietig voor patiënt, familie en zorgverleners. Openheid over calamiteiten is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de oorzaken zodat ziekenhuizen ervan kunnen leren.”

Bron: http://www.rtl.nl/actueel/rtlnieuws/home/

Algemeen | 24 apr 2018

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met zeeniveau is gesloten. Het bestuur van de VND en de longartsen van het NAD en Merem willen u hartelijk bedanken voor uw medewerking en betrokkenheid.

Algemeen |

Muziek maakt patiënt minder angstig tijdens operatie

Rotterdam Patiënten die rondom een operatie naar muziek luisteren, ervaren minder angst of pijn dan patiënten die niet naar muziek luisteren rondom de operatie. Zo meldt het Erasmus MC vrijdag.

Algemeen | 23 apr 2018

‘Een op drie patiënten ziek na overstap op ander medicijn’

Patiënten die moeten overstappen op een ander merk medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten.

Algemeen | 22 apr 2018

Aantal rokers verder gedaald

Den Haag Het aantal mensen dat rookt in Nederland is verder gedaald. Rookte in 2016 nog 24,1 procent waarvan 18,6 dagelijks, in 2017 is dat gedaald naar 23,1 en respectievelijk 17,2 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS, in samenwerking met het Trimbos-instituut en RIVM.

Algemeen | 21 apr 2018

Oogfonds waarschuwt voor oogschade tijdens zonnige dagen

Nederlanders trekken er met het zonnige weer massaal op uit, maar vergeten vaak hun zonnebril. De meesten realiseren zich niet dat uv-straling van de zon permanente schade aan de ogen kan veroorzaken, waarschuwt het Oogfonds.

Algemeen | 20 apr 2018

Griepepidemie heerst twee keer zolang als normaal

Het leek er even op dat de griepepidemie in Nederland bijna voorbij was, maar het aantal patiënten met griepachtige verschijnselen is afgelopen week toch weer licht toegenomen.