Algemeen | 9 apr 2018

Elke maand zeker 20 ziekenhuisdoden door medische fouten

In Nederland sterven elke maand zeker 20 ziekenhuispatiënten door medische fouten. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Inspectie Gezondheidszorg. Daaruit blijkt ook dat elke maand gemiddeld 32 mensen schade oplopen door een fout in het ziekenhuis.

In de periode 1 januari 2016 tot 9 oktober 2017 meldden Nederlandse ziekenhuizen 1965 calamiteiten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zo’n melding moet het ziekenhuis doen op het moment dat ze vermoeden dat door fout medisch handelen een patiënt schade heeft opgelopen of is overleden.

Sterfgevallen en schade
Vervolgens zoeken ziekenhuizen uit of er wat mis is gegaan en als dat het geval is, wat het precies is. Er is in totaal 1163 keer – bijna 60 procent van de meldingen – ook daadwerkelijk fout gehandeld door artsen of verplegend personeel van het ziekenhuis. Door deze fouten overleden er 471 patiënten en liepen 716 patiënten ernstige schade op waardoor ze langer in het ziekenhuis lagen. Een groot deel van de patiënten heeft ook te kampen met blijvende schade en invaliditeit.

Baby’s en ouderen
Wat opvalt is dat het in 26 gevallen baby’s zijn die overlijden door medische fouten. Ook bij ouderen gaat het vaak mis: 291 65-plussers stierven door fouten van het ziekenhuis. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (& Jeugd) zegt in een reactie dat elke calamiteit er een teveel is. “Het is heel verdrietig voor patiënt, familie en zorgverleners. Openheid over calamiteiten is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de oorzaken zodat ziekenhuizen ervan kunnen leren.”

Bron: http://www.rtl.nl/actueel/rtlnieuws/home/