Algemeen | 17 apr 2018

Cosmetische producten bijna net zo luchtvervuilend als auto

Volgens onderzoekers van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is de impact van cosmetische producten zoals parfums en andere consumentenproducten zoals verf, inkt, schoonmaakproducten enzovoort op de luchtkwaliteit bijna even groot als die van auto’s in 33 Amerikaanse steden. De studie verscheen in het wetenschappelijke topblad Science.

De onderzoekers deden onderzoek naar stedelijke vervuilingsbronnen. Daarbij werden chemische productiestatistieken geanalyseerd en werden er ook metingen van de luchtkwaliteit binnenshuis verricht. Hieruit bleek dat cosmetische producten, verf, inkt, schoonmaakproducten enzovoort zeer milieuvervuilend zijn. Dit komt door de emissies die vrijkomen bij de verdamping van de chemische producten. Die vallen onder vluchtige organische stoffen (ofwel: VOS). Dit zijn koolwaterstoffen die gemakkelijk verdampen en worden gerelateerd met verschillende milieuproblemen, zoals klimaatverandering en smog.

Naarmate de transportsector steeds schoner wordt, worden andere bronnen van VOS steeds belangrijker aldus de onderzoekers. Momenteel zouden deze  consumentenproducten verantwoordelijk zijn voor zowat de helft van de VOS-emissies.

Bron: Gezondheid.Be