Algemeen | 11 apr 2018

Berkenpollenseizoen begint volgende week

6-APR-2018 – Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer zullen komende week steeds meer berken in bloei komen. De berk verspreidt sterk allergeen pollen. Doordat het vanaf vrijdag overwegend droog en vrij warm is, wordt verwacht dat de pollenconcentratie van diverse boomsoorten zal stijgen.

In eerste instantie gaat het om enkele berken die pollen verspreiden, maar dit kan al klachten veroorzaken. De echte piek van het berkenpollenseizoen wordt in de tweede helft van april verwacht. Verschillende andere boomsoorten produceren al enige tijd licht tot matig allergeen pollen. De eerste elzen en hazelaars bloeiden al extreem vroeg in december en pas deze week zijn deze soorten grotendeels uitgebloeid. De koude februari en maart hebben de bloei vertraagd, waardoor het boompollenseizoen langer duurt dan normaal. Ook haagbeuken, populieren en wilgen komen op steeds meer plaatsen tot bloei. De laatste drie soorten verspreiden slechts licht allergeen pollen. Dat wil zeggen dat een beperkte groep mensen er last van heeft. Elzen en hazelaars geven matig allergeen pollen af aan de lucht en veroorzaken bij een grotere groep mensen klachten.

Droog weer en aanvoer van pollen uit buurlanden

Bloei en bladontplooiing van de berk vinden vaak gelijktijdig plaats (Bron: Arnold van Vliet)Dit weekend kan met een wind uit richtingen tussen zuid en oost ook pollen uit onze buurlanden worden aangevoerd. Aan zee steekt zondagmiddag een zeewind op, waardoor in het westen tijdelijk schone lucht binnenstroomt. Na het weekend waait de wind dagenlang uit het oosten tot noordoosten, waardoor pollen vanuit Duitsland aangevoerd wordt.

Gisteren viel voorlopig de laatste neerslag van betekenis. De concentratie pollen in de lucht zal de komende dagen steeds verder toenemen. Vanaf zondag is er dagelijks een kleine kans op een lokale bui, waardoor de lucht tijdelijk en plaatselijk gereinigd kan worden. Doordat het ook volgende week echter het grootste deel van de tijd droog is en steeds meer bomen pollen produceren zal het aantal mensen met hooikoortsklachten flink toenemen.

Voor mensen die gevoelig zijn voor de berkenpollen is het verstandig maatregelen te nemen, zoals het gebruik van medicijnen. Voor die mensen die niet zeker zijn of hun klachten in deze periode worden veroorzaakt door een allergie, kan het raadzaam zijn een bezoek aan de huisarts te brengen.

Graspollenseizoen start normaal gesproken in mei

Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen kunnen komende tijd nog ongestoord genieten van het fraaie lenteweer. Toch zullen zon en warmte ervoor zorgen dat het gras flink groeit. Normaal gesproken komen eind april of begin mei de eerste grassen tot bloei.

De start van het graspollenseizoen is afhankelijk van het temperatuurverloop in april. Daarnaast speelt de hoeveelheid neerslag een grote rol. Mocht er de rest van april weinig tot geen neerslag vallen dan kan droogte een remmend effect hebben op de bloei van grassen. Doordat gras ondiep geworteld is, verdroogt het snel tijdens een lange droge periode in het voorjaar en in de zomer. De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni. Het pollen van grassen is zeer sterk allergeen en veroorzaakt elk jaar bij een paar miljoen Nederlanders klachten.

Tekst: Jaco van Wezel, Weeronline, Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De NatuurkalenderWageningen UniversityAllergieradar.nl

Bron: Naturetoday.com

Algemeen | 24 apr 2018

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met zeeniveau is gesloten. Het bestuur van de VND en de longartsen van het NAD en Merem willen u hartelijk bedanken voor uw medewerking en betrokkenheid.

Algemeen |

Muziek maakt patiënt minder angstig tijdens operatie

Rotterdam Patiënten die rondom een operatie naar muziek luisteren, ervaren minder angst of pijn dan patiënten die niet naar muziek luisteren rondom de operatie. Zo meldt het Erasmus MC vrijdag.

Algemeen | 23 apr 2018

‘Een op drie patiënten ziek na overstap op ander medicijn’

Patiënten die moeten overstappen op een ander merk medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten.

Algemeen | 22 apr 2018

Aantal rokers verder gedaald

Den Haag Het aantal mensen dat rookt in Nederland is verder gedaald. Rookte in 2016 nog 24,1 procent waarvan 18,6 dagelijks, in 2017 is dat gedaald naar 23,1 en respectievelijk 17,2 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS, in samenwerking met het Trimbos-instituut en RIVM.

Algemeen | 21 apr 2018

Oogfonds waarschuwt voor oogschade tijdens zonnige dagen

Nederlanders trekken er met het zonnige weer massaal op uit, maar vergeten vaak hun zonnebril. De meesten realiseren zich niet dat uv-straling van de zon permanente schade aan de ogen kan veroorzaken, waarschuwt het Oogfonds.

Algemeen | 20 apr 2018

Griepepidemie heerst twee keer zolang als normaal

Het leek er even op dat de griepepidemie in Nederland bijna voorbij was, maar het aantal patiënten met griepachtige verschijnselen is afgelopen week toch weer licht toegenomen.