Algemeen | 11 apr 2018

Berkenpollenseizoen begint volgende week

6-APR-2018 – Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer zullen komende week steeds meer berken in bloei komen. De berk verspreidt sterk allergeen pollen. Doordat het vanaf vrijdag overwegend droog en vrij warm is, wordt verwacht dat de pollenconcentratie van diverse boomsoorten zal stijgen.

In eerste instantie gaat het om enkele berken die pollen verspreiden, maar dit kan al klachten veroorzaken. De echte piek van het berkenpollenseizoen wordt in de tweede helft van april verwacht. Verschillende andere boomsoorten produceren al enige tijd licht tot matig allergeen pollen. De eerste elzen en hazelaars bloeiden al extreem vroeg in december en pas deze week zijn deze soorten grotendeels uitgebloeid. De koude februari en maart hebben de bloei vertraagd, waardoor het boompollenseizoen langer duurt dan normaal. Ook haagbeuken, populieren en wilgen komen op steeds meer plaatsen tot bloei. De laatste drie soorten verspreiden slechts licht allergeen pollen. Dat wil zeggen dat een beperkte groep mensen er last van heeft. Elzen en hazelaars geven matig allergeen pollen af aan de lucht en veroorzaken bij een grotere groep mensen klachten.

Droog weer en aanvoer van pollen uit buurlanden

Bloei en bladontplooiing van de berk vinden vaak gelijktijdig plaats (Bron: Arnold van Vliet)Dit weekend kan met een wind uit richtingen tussen zuid en oost ook pollen uit onze buurlanden worden aangevoerd. Aan zee steekt zondagmiddag een zeewind op, waardoor in het westen tijdelijk schone lucht binnenstroomt. Na het weekend waait de wind dagenlang uit het oosten tot noordoosten, waardoor pollen vanuit Duitsland aangevoerd wordt.

Gisteren viel voorlopig de laatste neerslag van betekenis. De concentratie pollen in de lucht zal de komende dagen steeds verder toenemen. Vanaf zondag is er dagelijks een kleine kans op een lokale bui, waardoor de lucht tijdelijk en plaatselijk gereinigd kan worden. Doordat het ook volgende week echter het grootste deel van de tijd droog is en steeds meer bomen pollen produceren zal het aantal mensen met hooikoortsklachten flink toenemen.

Voor mensen die gevoelig zijn voor de berkenpollen is het verstandig maatregelen te nemen, zoals het gebruik van medicijnen. Voor die mensen die niet zeker zijn of hun klachten in deze periode worden veroorzaakt door een allergie, kan het raadzaam zijn een bezoek aan de huisarts te brengen.

Graspollenseizoen start normaal gesproken in mei

Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen kunnen komende tijd nog ongestoord genieten van het fraaie lenteweer. Toch zullen zon en warmte ervoor zorgen dat het gras flink groeit. Normaal gesproken komen eind april of begin mei de eerste grassen tot bloei.

De start van het graspollenseizoen is afhankelijk van het temperatuurverloop in april. Daarnaast speelt de hoeveelheid neerslag een grote rol. Mocht er de rest van april weinig tot geen neerslag vallen dan kan droogte een remmend effect hebben op de bloei van grassen. Doordat gras ondiep geworteld is, verdroogt het snel tijdens een lange droge periode in het voorjaar en in de zomer. De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni. Het pollen van grassen is zeer sterk allergeen en veroorzaakt elk jaar bij een paar miljoen Nederlanders klachten.

Tekst: Jaco van Wezel, Weeronline, Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De NatuurkalenderWageningen UniversityAllergieradar.nl

Bron: Naturetoday.com