Algemeen | 24 apr 2018

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

Beste leden,

In onderstaand bericht leest u dat de inclusie voor het ondergenoemde wetenschappelijk onderzoek is gesloten en dientengevolge geen nieuwe patiënten meer aangemeld kunnen worden.

Dat houdt in dat er voldoende patiënten hebben meegedaan aan dit onderzoek. Meerdere van u hebben reeds alle onderzoeken doorlopen zoals ook het  follow up onderzoek op de lange termijn effecten ( meting een jaar na opname). Vele van u zitten nog steeds in dit traject en hebben nog even te gaan.

Wij willen een ieder bedanken die mee heeft gedaan en nog steeds meedoet!

Ook het bestuur ziet uit naar de eerste resultaten die mogelijk op de ledendag van 23 juni a.s. bekend zijn. Uiteraard is dat dan een tipje van de sluier, want van belang zijn alle uitkomsten van het onderzoek en de verwerking hiervan. Dat laat nog op zich wachten.

Mede namens het bestuur van de VND,

Ineke van Dijk

High-altitude treatment versus treatment at sea level in patients with severe, refractory asthma: a pragmatic randomized clinical trial

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met zeeniveau is gesloten.

Er zijn voldoende patiënten geïncludeerd. Dank zij uw medewerking konden wij ruim 350 patiënten screenen, van wie er 173 in de studie zijn geïncludeerd! Nadat de metingen van de korte termijn behandeling zijn afgerond, dan kan hiervan de analyse starten. Gezien de geplande follow-up duur van een jaar, zal de rapportage van de lange termijn gegevens nog even op zich laten wachten.

Hoe nu uw patiënten met ernstig astma verwijzen?

Vanaf heden kunt u uw patiënt voor Davos verwijzen via het aanmeldingsformulier op de website van het Nederlands Astmacentrum Davos: https://nadavos.nl/aanmelden/aanmelden-als-verwijzer/

Patiënten voor Merem (voorheen Heideheuvel) kunt u verwijzen via de website van Merem: http://www.merem.nl/heideheuvel/verwijsmodule-volwassenen-heideheuvel/

Bedankt!

Wij, als behandelend longartsen willen u mede namens de overige leden van het onderzoekteam hartelijk bedanken voor uw medewerking en bereidheid om patiënten te verwijzen voor het onderzoek!

Lous Rijssenbeek, longarts NAD

Eline bij de Vaate, longarts Merem

Algemeen | 24 apr 2018

Muziek maakt patiënt minder angstig tijdens operatie

Rotterdam Patiënten die rondom een operatie naar muziek luisteren, ervaren minder angst of pijn dan patiënten die niet naar muziek luisteren rondom de operatie. Zo meldt het Erasmus MC vrijdag.

Algemeen | 23 apr 2018

‘Een op drie patiënten ziek na overstap op ander medicijn’

Patiënten die moeten overstappen op een ander merk medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten.

Algemeen | 22 apr 2018

Aantal rokers verder gedaald

Den Haag Het aantal mensen dat rookt in Nederland is verder gedaald. Rookte in 2016 nog 24,1 procent waarvan 18,6 dagelijks, in 2017 is dat gedaald naar 23,1 en respectievelijk 17,2 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS, in samenwerking met het Trimbos-instituut en RIVM.

Algemeen | 21 apr 2018

Oogfonds waarschuwt voor oogschade tijdens zonnige dagen

Nederlanders trekken er met het zonnige weer massaal op uit, maar vergeten vaak hun zonnebril. De meesten realiseren zich niet dat uv-straling van de zon permanente schade aan de ogen kan veroorzaken, waarschuwt het Oogfonds.

Algemeen | 20 apr 2018

Griepepidemie heerst twee keer zolang als normaal

Het leek er even op dat de griepepidemie in Nederland bijna voorbij was, maar het aantal patiënten met griepachtige verschijnselen is afgelopen week toch weer licht toegenomen.

Algemeen | 19 apr 2018

14 patiëntenorganisaties roepen op onnodig wisselen medicijnen te stoppen

Bijna één miljoen Nederlanders worden jaarlijks overgezet op een ander medicijn, zónder medische reden. Van deze groep wordt ruim één-derde van de patiënten zieker. Nu roepen 14 patiëntenorganisaties gezamenlijk op om de onnodige wisseling te stoppen.